Oblikovanje novog ja

Kako tjelesna psihoterapija pomaže u preuzimanju odgovornosti za svoj život

Što je tjelesna psihoterapija?

Tjelesna psihoterapija, tjelesno-orijentirana, integrativna tjelesna psihoterapija, govore o istoj stvari; vraćanju naglaska na tijelo u terapeutskom procesu i životu. Što to znači? Većina nas je naučila funkcionirati tako da na neugodu u tijelu, reagira razmišljanjem, kako bi se zaštitili i spriječili tu ili sličnu neugodu u budućnosti. Često zapnemo na tom putu jer razmišljanje i mentalno planiranje međuljudskih odnosa dovodi do još razmišljanja i planiranja. Ono što uglavnom pokušavamo spriječiti su neugodne senzacije i emocije. A one se nalaze u tijelu. Pokušaj da ih riješimo razmišljanjem, često nas dodatno odvaja od emocija, a to odvajanje fragmentira naš život. Postajemo kao kuća podjeljena unutar sebe.

Naša tijela pamte. Pamte sve ono što je za mali sustav bilo previše, sve rane povrede i situacije u kojima nismo bili viđeni, čak i kad ne postoji svjesno sjećanje. Ono što ostaje je impulsna reakcija, zapečena u živčanom sustavu kao unaprijed zadani način reagiranja. Korijen te reakcije je često stvoren vrlo rano, kao adaptacija na okolinu. Zato ga je tako teško mijenjati. Pojednostavljeno rečeno, ako primijetite da često “morate” reagirati na način koji vam možda više ne pomaže, znači da nešto prolazi “ispod radara”. Time se bavi tjelesna psihoterapija.

Kako tjelesna psihoterapija pomaže?

Da to bolje razumijemo, moramo dotaknuti temu traume (u prijevodu, rane). Najkraće rečeno, trauma je ono što se dogodi unutar nas kao posljedica događaja koji probije naš kapacitet. Neprocesirana trauma nas odvaja od samih sebe, a manifestira se na desetine načina, neki od njih uključuju odvajanje, depresiju, anksioznost, pretjerane reakcije, umor ili iscrpljujuće ponavljajuće obrasce kojima ne možemo naći pravi uzrok. Trauma tako živi u našim tijelima kao nikad posve završeni proces, ali sa konstantnom potrebom da se završi. To troši našu energiju i stvara naboj koji postane prirodno stanje.

 

U tjelesnoj psihoterapiji, pažljivo dovodimo te nezavršene procese u sadašnjost i tu im dajemo novo iskustvo. Pritom treniramo svoju sposobnost da prepoznamo što se događa u tijelu i reagiramo na zdrav način. Dajući priliku da osjetimo novo, korektivno iskustvo u sadašnjem trenutku, mijenjamo i svoju budućnost te postajemo vlasnici svojeg života. Tako oblikujemo novo Ja.

Sve dijagnoze s kojima se nosite - depresija, anksioznost, ADHD, bipolarna bolest, posttraumatski stresni poremećaj, čak i psihoza, značajno su ukorijenjene u traumi. One su manifestacija traume.​

Često postavljana pitanja

U ovom slučaju, bolja riječ bi bila, može li mi pomoći? Ako osjećate da ste zapeli u životu, da vam se ponavljaju obrasci, da često patite, imate problema u partnerskom odnosu ili općenito međuljudskim odnosima, terapija može pomoći. 

Jednostavno. Istražite, guglajte, raspitajte se. Nazovite tu osobu i popričajte. Provjerite rezonira li vam. Odite na jednu terapiju. Prespavajte. Uvijek možete promijeniti ili prestati dolaziti ako procijenite da vam ne odgovara.

Prvi susret služi tome da se upoznamo i definiramo što želimo postići. To je prilika da malo više kažete o sebi i svemu onom što mislite da je važno. Ponekad se i dotaknemo principa tjelesne psihoterapije.

Odgovor na to pitanje ovisi isključivo o vašim potrebama i mogućnostima. Ako se radi o akutnom problemu, dinamika od jednom tjedno je dobar početak. Kasnije ju smanjujemo na jednom svakih dva tjedna i po potrebi.

Izvrsno pitanje. Prema trenutno važećim zakonima, ne. Zakon o psihoterapiji je vrlo jasan. U ovom trenutku, moj fokus je na prikupljanju i integriranju znanja iz drugih disciplina. Moguće da se to u budućnosti promijeni. Usluga koju nudim se službeno zove savjetovanje bazirano na tjelesnoj psihoterapiji. 

Većina terapeuta/savjetnika, radi od 40-75min. Moji termini traju 60min, osim ako se ne dogovorimo drugačija. Važno je da dođete na vrijeme. Ako ne možete doći, svakako mi trebate javiti barem 24h unaprijed.

Da. Ako se ne možemo vidjeti uživo, možemo se vidjeti preko ekrana. U tom slučaju postoje neki tehnički preduvjeti, primjerice da imate dobru kameru, dobro osvjetljenje, da vidimo međusobno oči i izraze lica.

Još jedan da. Uživo je moj preferirani način rada. Kad sjedimo jedno nasuprot ili pored drugoga, možemo se bolje osjetiti. Ako se gledamo preko ekrana, moramo se više oslanjati na druge aspekte, navedene u prošlom odgovoru.

tjelesna psihoterapija

Promjena je svjesna praksa

Potrebni su predanost i redovita praksa da utjelovimo promjenu. Čak i kad dobijemo najvažniji uvid, otkrijemo nešto važno o sebi, svojim obrascima i uvjerenjima, ako novo iskustvo ne integriramo u svakodnevni život, ono će brzo ispariti. Integracija uključuje svjesnu praksu. Putem ćemo vjerojatno naići na vlastiti otpor i na otpor okoline. Naš sustav uvijek želi održavati status quo. U početku će to značiti da moramo uložiti napor. I biti ustrajni. Ne zaboraviti da to radimo za sebe.

Proces promjene traje. Nekad će nam izgledati kao da se penjemo na planinu kojoj nema kraja. Ako stavimo pažnju ispred vlastitih stopala i osvrnemo se oko sebe, dozvolimo si da predahnemo, uživamo u pogledu i pogledamo koliko smo se već visoko popeli, tada put do vrha ne mora biti tolika patnja. Možemo uživati putem. I do najvišeg vrha vodi staza kojom idemo korak po korak.

Dobrobiti tjelesne psihoterapije

Razvijanje unutarnjeg promatrača

Kad uspijemo odvojiti dio svjesnosti koji nije preplavljen emocijama, tad kreiramo mogućnost za drugačije iskustvo.

Prepoznavanje vlastitih emocija

Ne samo da možemo bolje prepoznati što osjećamo, već možemo i jasnije razumjeti sebe.

Jasne granice u odnosima

Jasne granice nisu rigidne granice. One su posljedica svjesnosti i jasnoće o sebi koju jasno komuniciramo okolini.

Govorenje vlastite istine

Kad postoji jasnoća o tome što se događa u nama, tada postaje lakše govoriti svoju istinu.

Siguran kontakt

Siguran kontakt stvaramo (prvo sa sobom). U odnosima, on je posljedica kontinuiranih promjena.

Autentičan život

Tako stvaramo autentičan život u kojem možemo svjesno kreirati i učiti iz neugodnih iskustava.

Započnite svoje unutarnje putovanje

Jedini trenutak u kojem možemo nešto napraviti je sada. Je li sad vrijeme da saznate više o sebi, da preuzmete odgovornost za vlastitu sreću? Je li vrijeme da se odlučite za sebe? To ne može napraviti nitko osim vas.